София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Фейсбук, Гугъл и Туитър дават показания пред Конгреса на САЩ

Разпитват интернет гигантите за намесата на Русия в изборите за президент

6 годиниОбщество 17 Боряна Райчева

Представители на интернет гигантите Фейсбук, Гугъл и Туитър са поканени да дадат показания пред Американския конгрес във връзка с делото по евентуалното вмешателство на Русия в президентските избори в САЩ през миналата година, съобщи Ройтерс, цитирайки източници от Сената. Заседанието на Комисията по разузнаване ще се състои на 1 ноември. Членове на аналогичната Комисия в Палатата на представителите, обявиха че през октомври ще се проведат открити заседания с участието на мениджъри от няколко технологични компании, като целта е да се изясни как Русия е използвала онлайн-инструменти и платформи, за да окаже влияние върху изборите в Америка.
Фейсбук и Гугъл потвърдиха за поканата, но засега не отговорят дали ще я приемат.На 22 септември основателят на Фейсбук Марк Цукърбърг обяви, че ще предаде на Конгреса всички данни за купена реклама в социалната мрежа от акаунти, свързани с Русия. Преди това директорът по безопасността на Фейсбук Алекс Стамос разкри, че в продължение на две години Руски потребители са купували и разпространявали политическа реклама.Стамос обаче уточни, че въпросната реклама не е свързана с изборите. Тя е била насочена най-вече към имиграцията, правата на гейовете и правото на носене на оръжие.