София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ФЕЙСБУК НЯМАЛ ПРАВО ДА ЗАДЪЛЖАВА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ СИ ДА ПОЛЗВАТ ИСТИНСКИТЕ СИ ИМЕНА

НЕМСКИ РЕГУЛАТОР ЗАПОВЯДА НА ФЕЙСБУК ДА РАЗРЕШИ НА ЮЗЕРИТЕ В ГЕРМАНИЯ ДА ИЗПОЛЗВАТ ПСЕВДОНИМИ

9 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Регулаторният орган за защита на информацията в Хамбург заповяда на Facebook да разреши на потребителите в Германия да използват псевдоними в социалната мрежа, съобщава агенция Reuters.

Според регулатора Facebook няма право да задължава потребителите да използват истинските си имена, нито има право да им иска данни от личните карти. Решението е част от съвместното разследване на регулатори във Франция, Белгия, Холандия, Испания и Германия по повод новите правила за поверителност на личните данни на Facebook.

Решението идва след жалба в Хамбург от жена, чийто профил във Facebook е бил блокиран от компанията, защото е използвала псевдоним. Освен това фирмата е поискала копие от личната й карта и е прекръстила профила с нейното истинско име. В жалбата си жената е посочила, че не иска да използва истинското си име във Facebook, защото профилът е за лична комуникация и не иска чрез него с нея да се свързват за бизнес цели.

От Facebook коментират, че са разочаровани от решението. Компанията вече го е обжалвала, но и съдът е решил, че то е в рамките на законите на Европейския съюз. Социалната мрежа продължава да смята, че трябва да се съобразява само със законите в Ирландия, където е европейската й централа.

Останалите регулатори обаче не са съгласни. "Всеки, който стои на нашия терен, трябва да играе по нашите правила", коментира Йоханес Каспар, главният комисар на хамбургския регулатор.

Източник:  dnevnik.bg