Гледай
на живо

„Фейсбук“: Русия е плащала за фалшиви новини

Социалната мрежа предаде данни на специалния прокурор

„Фейсбук“: Русия е плащала за фалшиви новини „Фейсбук“ е предал на Робърт Мюлер, разследващ прокурор по т.нар. руска намеса в президе... thumbnail text

„Фейсбук“ е предал на Робърт Мюлер, разследващ прокурор по т.нар. руска намеса в президентските избори в САЩ, материали, които доказват, че Русия е похарчила около 100 000 долара, за да финансира популяризирането на около 3000 публикации, провокиращи дискусии и насочващи към определени сайтове.

Според данните на „Фейсбук“ повечето публикации са на теми, свързани с имиграцията, расовата дискриминация и човешките права. Публикациите не подкрепят конкретни политически фигури, се казва още в анализа на „Фейсбук“.

Реклами са насочвали потребителите към около 470 сайта, които разпространяват невярна информация или по друг начин нарушават правилата на социалната мрежа.

Бившият директор на ФБР Робърт Мюлер беше назначен за специален прокурор в разследването, което трябва да установи дали Русия е повлияла на избора на Доналд Тръмп за президент през ноември миналата година.