София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Фейсбук забрани постове със сексуален намек

Потребителите, които говорят за секс, ще бъдат изхвърлени от платформата

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Социалната мрежа Фейсбук актуализира Кодекса си за правила като изрично забранява публикации със сексуален подтекст. Забранява се на потребителите да публикуват в социалната мрежа не само порнография, но и фрагменти от еротични танци, снимки на разголени хора и постове със сексуален намек.

Това означава, че използването на изявления като "търсене на приятно занимание тази вечер" може да ви изхвърли от платформата.

Въпреки, че Фейсбук признава, че хората използват социалната мрежа като сайт за запознанства, от компанията подчертават „важността на привличането на вниманието към проблемите на сексуалното насилие и експлоатация, но поставя разделителна линия, когато съдържанието облекчава, насърчава или координира секса между възрастните".

Социалната мрежа е забранила публикуването на кадри с порно и сексуално съдържание, полови актове, снимки на разголени хора, стриптийз и еротични танци. Посочва се, че дискусията за сексуална експлоатация е разрешена, но кореспонденция със сексуален подтекст е табу. Т.е. речта за сексуалността е позволена само когато сексът е представен като опасен и срамен.

Експерти твърдят, че умереността на Фейсбук в случая е толкова недостатъчна, че тези правила няма да достигнат нищо. Те посочват, че социалната мрежа има лош опит в прилагане умереността на съдържанието, тъй като непрекъснато не успява да извлече неподходящо съдържание и отнема легитимни постове от реални потребители.