София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Фермерски пазар в София ще представи храни от Балкана

Събитието ще се проведе на 19-и март

7 годиниАгро 7 Боряна Райчева

Краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, прясно краве мляко, кашкавал, пъдпъдъчи яйца, мед и други фермерски и занаятчийски храни от Балкана ще бъдат представени на Пролетния фермерски пазар на 19 март в центъра на София.

Производителите на храните – фермери от паркове и защитени зони в Западна и Централна Стара планина, са подкрепени от българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“, който работи за създаването на нов модел за бизнес в зоните от НАТУРА 2000 в България: икономическо развитие чрез опазването на природата.

Ще можете да си купите: биволско и козе кисело мляко и сирене отферма "Под Балкана" в с. Васил Левски (Карловско), пъдпъдъчи яйца на Иван Тинков от гр. Сопот, Вбиологичен мед от семейните пчелини на сем. Начеви и Попови от Калофер, краве сирене и мляко "От фермата" на Христо Василев от с. Нефела, Врачанско, краве сирене и кисело мляко от ферма "Чемерник" край с. Бов, Врачанско, краве и овче сирене от ферма "Угърчин" на Стоян Пелтешки и др.

Пазарът ще се състои от 11 до 19 часа на ул. „Оборище“ между пл. „Александър Невски“ и бул. „Васил Левски“. Организатори са Столична община, Пазари Юг ЕАД, Фондация Биоселена и Хранкооп – София.

На Пролетния фермерски пазар ще има над 100 производителя на чиста храна и био продукти. Производителите са от цялата страна и всички са малки семейни ферми - плодове и зеленчуци, млечни продукти от ферми, регистрирани по Наредба 26 на МЗХ за преки продажби, ръчен хляб с квас, зърнени, билки, подправки, чай, мед и пчелни продукти, сладка и мармалади, други видове консерви и разнообразие от готови храни - веган, занаятчийски и др.

Арт ателиета ще зарадват посетителите със сезонни вкусове и аромати.

На пазара ще има работилници за правене на разсади, музика и добро настроение за всички.