София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Фестивалът In The Palace с интересна музикална програма до Джулай Морнинг

Стартът е тази събота

6 годиниКултура 7 Боряна Райчева

Тази събота, на 23 юни, стартира най-престижният международен фестивал за късометражно кино в Източна Европа IN THE PALACE. 15-ото юбилейно издание ще спази традицията и ще се проведе в живописния Балчик, като ще осигури качествена селекция от късометражни филми от цял свят. Освен дневните и нощни прожекции In The Palace отново предлага и разнообразна музикална програма. Всяка вечер, след 22:00 ч., диджеи от България и чужбина, подбрани от Radio NULA, ще забавляват гостите със смесица от джаз, фънк, соул, хип-хоп и диско, а входът за партитата в Ботаническата градина е безплатен за всички.

Откриването на музикалната сцена ще започне още в събота и ще бъде в ръцете на DJ Woo-D & DJ OZ от Словения. DJ OZ е създателят на Radio NULA и един от основните селектори на радиото и до днес. Двамата са познати най-вече с влечението си към стилове като фънк, соул и джаз, но репертоарът им включва също рап, афро и фънки брейкбийт. В неделя публиката ще се наслади на музиката на още един сръбски гост, а именно Phillie P. Създател на Ice City Records и резидент на Southern Soul Festival, той владее множество стилове, а когато пуска на живо, води слушателите на едно пътешествие, изпълнено с джаз, хип-хоп, диско и хаус. В понеделник музикалната програма на In The Palace продължава с един талантлив български артист. Funkusion е една от най-плодотворните фигури в българска музикална ъндърграунд сцена през последните 10 години. Музикалната му страст го затвърждава на солидната позиция като диджей, а последният му проект U Don't Know It е посветен на рядката и трудна за намиране музика от края на 70-те, средата на 80-те и началото на 90-те години. Във вторник зад пулта ще застане Oto. Българският диджей може да се похвали с 15-годишна музикална кариера, включваща резиденции в някои от най-култовите софийски барове, където пуска най-вече трип-хоп, фънк, боса нова и джаз. Oto се е изявявал редом до артисти като Bonobo, Dub Pistols, Rob Garza (Thievery Corporation) и други. В сряда вечер програмата продължава с еклектичните сетове на Visitor Q, вдъхновяващи за танци. Освен с некомерсиалния си звук, пловдичанинът е познат и като меломан, колекционер на грамофонни плочи, диджей, собственик на клубове, организатор на събития и промоутър. В следващата нощ, на 28 юни, ще посрещнем едно от основните лица зад Groovy Sessions Radio Show, Dossiu Amudjev. Той е първият българин, който започва да промотира фънк, джаз и фюжън в клубовете у нас в началото на 90-те години. В сетовете си той винаги търси връзката между миналото и настоящето, което се забелязва в приятните му джаз мелодии.

На 29 юни, петък, фестивалът в Балчик дава старт на уикенда с DJ Suspect (Франция) и Dusty (Германия). Suspect е парижанин, чиито сетове са оцветени с дийп фънк, афро бийтове, хип-хоп и разнообразен груув. Неговото усещане за дансинга, съчетано с контрола, който има върху грамофоните, му позволява да се представя като един от най-добрите в жанра. Пътувайки непрестанно до дестинации като Лос Анджелис, Лондон, Сидни, Берлин, Ибиза и Ню Йорк, DJ Suspect винаги е в услуга на танцуващите и любителите на груув музиката. Компания зад пулта ще му прави Dusty, който е водеща фигура на лейбъла Jazz&Milk. Той представя широк спектър от любимите си стилове като джаз, соул, дъб, диско, хаус ритми и буги, като същевременно се стреми да балансира между акустичните, електронни и традиционни звуци.

След изпълнената с филмови и музикални изживявания седмица идва и закриващата нощ, а именно отпразнуването на Джулай Морнинг. На 30 юни срещу 1 юли, In The Palace представя сет на живо от Dogu, едната половина на немското дуо Ancient Astronauts. Тяхната музика е изпълнена със звуци, които трудно могат да бъдат определени, но определено си заслужава да бъдат чути. След откриването на собствения си лейбъл Switchstance Recordings през 2011 г. дуото издава няколко сингъла, които грабват вниманието на Thievery Corporation. Ancient Astronauts стават част от лейбъла им ESL Music и издават LP-то We are To Answer, което стартира безспорния им успех по света. Само някои от колаборациите им по пътя до тук са с артисти като The Pharcyde, The Jungle Brothers, DJ Brace, Shawn Lee, Vieux Farka Toure, Thievery Corporation, Fort Knox Five, Akua Naru, Bajka, Tippa Irie и много други. Първия юлски изгрев ще посрещнем и с музиката на Alex от дуото SoulBrigada. Името на швейцарското дуо се асоциира предимно със соул музика, но музиката им далеч не се ограничава само в този жанр. Непрестанните пътувания в държави като Италия, Франция, Гърция и други им дава възможността да създават уникалните си сетове, които рефлектират любовта им към плочите и откриването на нови неща.

Много нови открития очакват и всички посетители на IN THE PALACE International Short Film Festival, от 23 до 30 юни в Двореца в Балчик. Качествено късометражно кино от цял свят, разнообразна музикална програма и едно по-добро начало на лятото са гарантирани.

Тези, които нямат търпение и искат да загреят с хубава музика, са добре дошли и на подгряващото парти на In The Palace и Radio Nula този петък, 22 юни, в бар Switch.

Повече информация ще откриете на https://www.facebook.com/inthepalace/ и http://www.inthepalace.com/en/15th-palace/festival.html.

IN THE PALACE се организира от фондация „Формат СФФ“ и читалище „Вещина“ в партньорство и с подкрепата на Държавен културен институт „Културен център „Двореца“ – Балчик, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Национален филмов център и Програма Еразъм+ на Европейската комисия.