София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ФИЛМИ С БЪЛГАРСКО УЧАСТИЕ НА БЕРЛИНАЛЕ 2015

Доминиращо женско присъствие на 65-то издание на Международния филмов фестивал в Берлин

9 годиниКултура 2 Боряна Райчева

Едно от големите събития за филмовата гилдия на Стария континент е фестивалът „Берлинале“. В началото на февруари 2015 година той за пореден 65-ти път ще събере креативния каймак от режисьори, актьори и продуценти.
По предварителна информация за събитието тази година жените ще са водещото звено. Причината за този любопитен факт се корени в големия брой филми под женска режисура или с главни роли изпълнявани от жени.
Фестивалът „Берлинале“ ще започне с премиера на филма „Никой не иска нощта“, съвместна продукция на Испания, Франция и България с режисьор Изабел Койшет. По програма в него се предвижда да бъдат показани 441 филма, 19 от които участват в конкурсната програма.
Идеята на силното женско присъствие на „Берлинале“ е да покаже промяната на киноиндустрията в световен мащаб. Знае се, че от години в нея доминират мъжете, а напоследък навлизат успешно все повече жени.