София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Фонд „Земеделие“ договори 85 проекта за малки стопанства

Финансовата помощ е безвъзмездна и цели устойчиво развитие и растеж

7 годиниАгро 3 Боряна Райчева

Държавен фонд „Земеделие“ договори 85 проекта по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства” от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия” от ПРСР 2014-2020.

Служителите на фонда продължават интензивно работа по одобряването и договорирането на проектите за малки стопанства. За 627 предложения по подмярката, които попадат в 100-процентния бюджет, тече нова проверка. След завършване на контролите, те ще бъдат изпратени в областните дирекции на институцията за договаряне.

Припомняме, че заявената субсидия по подмярката надвишаваше значително бюджета от левовата равностойност на 30 милиона евро, предвиден за първия прием за подпомагане на малки земеделски стопанства. Това наложи преминаване към процедура по ограничен бюджет и ранкинг на проектите.

Чрез подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ се подпомага икономическото развитие и укрепването на малките земеделски стопанства, ускоряването на модернизацията и технологичното им обновление, както и подобряването на опазването на околната среда и борбата с климатичните промени.

Финансовата помощ е безвъзмездна и цели устойчиво развитие и растеж на малките земеделски стопанства. Субсидията се предоставя за максимален срок от пет години при условие, че представеният към заявлението за подпомагане бизнес план е изпълнен коректно.