София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Фонд „Земеделие“ ще кредитира одобрени проекти по Пчеларската програма

В обхватът са включени и разходите за закупуване на пчеларско оборудване

7 годиниАгро 15 Боряна Райчева

Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ утвърди условията, при които одобрените кандидати по Националната програма по пчеларство (НПП) 2017-2019 г. ще имат възможност чрез кредит да реализират проектите си.

Облекчените условия на Схемата за кредитиране ще позволят на бенефициентите по НПП да получат предварително финансов ресурс за реализиране на одобрените им проекти по мерки А, Б, В и Д от Програмата – за нови кошери, голи роеве, отводки, пчелни майки, ветеринарно-медицински препарати.

Обхватът на новата схема за кредитиране е разширен, като в него са включени също така и разходите за закупуване на пчеларско оборудване и прикачен инвентар за подвижно пчеларство.

Кредитите се отпускат пряко от ДФ „Земеделие” при лихва от 4% на годишна база като финансирането е еднократно. Максималният размер на отпусканите средства е до 80 на сто от размера на реално договорените разходи по сключени договори за покупко-продажба.

Ново облекчение по схемата е отпадането на изискването за откриване на банкова сметка със специално предназначение, както и издаването на съгласие за директен дебит.

След одобрение и сключване на договор за безвъзмездна финансова помощ по НПП пчеларите ще могат да подават заявления за кредит в областните дирекции на Фонда по постоянен адрес на физическото лице и по адрес на регистрация на юридическото лице. Пълна информация за кандидатстване по схемата за кредитиране е достъпна на сайта на ДФЗ.