София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

В битка за децата на България

Специалисти се борят с изоставянето на децата

7 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Все по-малък е броят на осиновените изоставени деца в България. Тревожната статистика се затвърждава с всяка изминала година, а в момента 2500 деца се надяват да открият своите нови семейства, понеже техните са ги оставили.

Страната ни е с най-висок процент в Европа на деца, разделени от родителите си и основната причина е бедност, следвана от липсата на подкрепа, социалната изолация или увреждане на детето.
Малцина от родителите знаят и осъзнават, че ако веднъж оставят детето си, повече едва ли ще го видят. А после е късно.

Специалисти от фондация „За нашите деца“ са предприели инициатива, която да стимулира родилките да задържат своите новородени преди да е станало твърде късно и завинаги да се разделят с тях. От началото на 2017 година от общо 71 случаи 47 са завършили положително и майките не са изоставили децата си.

Битката на героите от „За нашите деца“ продължава. Защото тя не е битка за чужди съдби и непознати истории. Това е битка за децата на България.