Гледай
на живо

Форум за електрнно правосъдие започва в София

Събитието открива правосъдният министър Цецка Цачева

Двудневна международна конференция на тема „Бъдещето на електронното правосъдие в ЕС и новите технологии в услуга на съдебната система“ започва в София днес. Форумът ще бъде открит от министъра на правосъдието Цецка Цацева, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Видеообръщения към участниците ще направят еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел и еврокомисарят за правосъдие, потребителски въпроси и равенство между половете Вера Юрова.

Форумът се провежда в НДК и е част от Българското председателство на Съвета на ЕС. Организатори са Министерството на правосъдието и Европейската комисия.

На конференцията ще бъде обсъдено бъдещето на електронното правосъдие в Европа, свързването на базите-данни в Европа, улесняване на цифровото трансгранично правосъдие. Ще бъдат представени обменът и практическите мерки, свързани с достъпа до електронните доказателства и документи в услуга на съдебните органи, както и новите възможности, които дава цифровата платформата e-CODEX, чрез която ще може да се осъществява трансгранична комуникация между съдилищата на държавите членки.