София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Франция дава на Саудитска Арабия списък с екстремистки фондации

Крал Мохамед бин Салман се е ангажирал да им спре финансирането

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Франция ще даде на Саудитска Арабия списък с екстремистки фондации, за да спре Рияд да ги финансира, както "се ангажира престолонаследникът Мохамед бин Салман". Това заяви френският президент Еманюел Макрон, предаде бТВ.

Той обясни, че през февруари в Париж ще бъде организирана конференция, на която да бъде обсъден проблемът с финансирането на терористични групировки. "Никога не го е правил публично, но когато отидох в Рияд Мохамед бин Салман се ангажира, ако можем да му предоставим списък, да спре финансирането. Вярвам му, но ще следя какво ще направи. Доверието се гради на резултати", добави Макрон, който е в Абиджан за среща на върха ЕС-Африка. Френският президент заяви, че е поискал обещания за спиране на финансирането на екстремистки организации от Катар, Иран и Турция.

Саудитска Арабия финансира организации, чийто надзорен орган, базираната в Мека Мюсюлманска световна лига, от десетилетия е обвинявана, че разпространява уахабизма по света, отбеляза Ройтерс.

Престолонаследникът Мохамед бин Салман опитва да създаде впечатлението за реформатор в ултраконсервативното кралство със серия от смели реформи. Именно благодарение на него на жените вече е позволено да шофират.