София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Франция-Хърватия: В очакване на големия финал

Путин ще присъства на последния мач от Мондиала

6 годиниСпортни 11 Боряна Райчева

Тази вечер ще се играе финалната среща от Световното първенство по футбол в Русия. На трибуните на финала между отборите на Франция и Хърватия ще присъстват десетима държавни глави. Сред тях ще бъдат френският президент Еманюел Макрон и хърватският – Колинда Грабар – Китарович. На двубоя ще присъства и руският лидер Владимир Путин.

Грандиозни мерки за сигурност са предприети  в цяла Франция и Хърватия.

Около 110 000 служители на правоохранителните органи ще бъдат разположени във Франция, за да се грижат за сигурността във фензоните в страната, където се очаква да има 1 млн. зрители. 44 000 пожарникари и елитни части също са разположени в различни части на страната.

"Всичко се прави така, че французите могат да живеят в тези празнични моменти със спокойствие, въпреки терористичната заплаха, която остава на високо ниво", заяви министърът на вътрешните работи Жерар Колон на пресконференция преди уикенда.

За огромния празник са готови и в Хърватия. Продажбите на фланелки и дрехи с цветовете на националния флаг вървят с пълна сила, а търговията "на черно" в Загреб с билетите за финалния мач придоби малко очаквани параметри.

Цената на безценните пропуски за битката между Хърватия и Франция достигна 10 500 евро.

„Никой в Хърватия не може да опише какво става, това е прекрасно. Кой знае дали в бъдеще ще преживеем нещо такова“, казват футболни фенове.

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович подчерта, че отборът заслужава да постигне това, „което за нашата 4-милионна нация ще бъде великолепен успех“.