София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Франция избира президент

Макрон се считан за фаворит според социологическите проучвания

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Днес Франция гласува за президент. След провеждането на първия тур се стигна до балотаж между центристът Еманюел Макрон и националистката Марин льо Пен.  Макрон се считан за фаворит според социологическите проучвания. Води на конкурента си с 20% от гласовете.  Бившият министър получава 62% срещу 38% за крайнодесния кандидат.

Двамата кандидати имат различни позиции във външната политика. Докато Макрон призовава за тясно сътрудничество с международните институции, то Марин льо Пен е твърд националист. Льо Пен прогнозира, че ЕС "ще умре" и обеща да организира референдум за Фрекзит. Тя също така отдавна настоява Франция да напусне еврозоната и да се върне към франка, а също така страната да напусне Шенгенската зона. Макрон, бивш икономически министър, иска да се реформира и подсили Европейският съюз. По време на кампанията си той се срещна с германския канцлер Ангела Меркел. Центристът подкрепя отделен бюджет за еврозоната, а също така предлага откриване на парламент и пост на финансов министър в рамките на валутния съюз. Тези избори във Франция отново ще се превърнат в бойкод от гласуващите. Най-голямата интрига обаче са негласуващите. Огромен брой имащи право на глас се готвят да бойкотират вота. Също така много гласове за Макрон ще бъдат подадени не заради подкрепа на неговата политика, за да не спечели льо Пен. 

Секциите за гласуване бяха отворени в 8 часа местно време и ще затворят в 20 часа. Броят на секциите в страната са 67 000. 50 000 полицаи ще се грижат за реда.