София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Франция на бунт срещу Макрон

Ученици блокираха близо сто училища в страната

5 годиниОбщество 19 Боряна Райчева

Близо 140 души, задържани в Париж по време на протести срещу покачващите се цени на бензина, се явиха днес в съда. Това съобщи агенция Франс-Прес, цитирайки информация на френските власти.

Задържането на още 111 души, според прокурорите, е било удължено. По отношение на 81 протестиращи производството беше прекратено. Според прокурорите, общо 378 души, включително 33 непълнолетни, са арестувани в Париж по време на протестите на "жълтите жилетки".

Участниците в протестите блокираха входовете на 11 резервоара за съхранение на нефт и природен газ Total, поради което някои бензиностанции нямат бензин и дизелово гориво. Това съобщи вестник "Фигаро".

Утре премиерът Едуард Филип трябва да приеме за среща представители на протестиращите, след което се очаква да направи изявление мерките, които правителството ще предприеме, за да преодолее кризисната ситуация в страната на фона на протестите.

В сряда френските депутати ще проведат дебати, по време на които ще се обсъжда текущата ситуация в страната. Същата тема ще бъде разгледана във Френския сенат в четвъртък.

Във Франция от средата на ноември се провеждат масови протести срещу покачващите се цени на автомобилното гориво. Участниците в демонстрациите носят жълти отразяващи жилетки за шофьорите, във връзка с които движението се нарича "жълти жилетки". В събота отново се състояха демонстрации в центъра на Париж, които доведоха до бунтове и многобройни случаи на грабеж и вандализъм.  133 души бяха ранени, сред които и 23 служители по сигурността. Ескалацията на напрежението принуди френският президент Еманюел Макрон да отиде при протестиращите веднага след слизането си от самолета от Буенос Айрес, където присъства на среща на върха на Г-20.  

Парижкият градски съвет оценява размера на щетите от бунтовете в събота на 3-4 милиона евро.

Една от основните забележителности на Париж - Триумфалната арка - беше в центъра на вълненията. Хулиганите написаха различни надписи върху паметника, включително призиви за оставката на Макрон.  Вандалите са причинили значителни щети и на изложбените зали на Музея на триумфалната арка, разрушени са някои от статуите. Има вероятност размерът на щетите да достигне един милион евро. След началото на бунтове Триумфалната арка беше затворена за обществеността.

Демонстрантите провеждат и демонстрации в близост до училища и гимназии, като приканват младите хора да се присъединят към тяхното движение.

Във Франция днес в размириците се включиха и  учениците,  които се противопоставят на реформите в образователната система на страната. Те блокираха около сто училища в цялата страна, което доведе до сблъсъци с полицейски служители, съобщава информационният портал на Франция.

Някои от учениците, които изразяват подкрепата си към движението "жълти жилетки", започнаха да хвърлят различни предмети по полицията, на които силите за сигурност отговаряха със сълзотворен газ.

В град Дижон стотици студенти блокираха своя лицей. В резултат на това образователната институция ще бъде затворена цял ден. Блокирани бяха училища и в централна Франция, както и в Корсика.

Размириците имаше и в предградията на Париж, където учениците запалиха кола и кофи за боклук пред един от колежите.