София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Франция се отказва от пластмасовите съдове

Новият закон влиза в сила от 2020 година

7 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Франция прие нов закон за отхвърлянето на пластмасови прибори - регламентът ще влезе в сила през 2020 г., пише The Independent. До този момент всички пластмасови чаши, чинии и прибори трябва да се изхвърлят. По закон чиниите вече могат да се правят само от биоразградими материали.
Документът беше приет в рамките на стратегията на страната за смекчаване на промените в климата. Въпреки факта, че еколозите подкрепят забраната за използването на пластмасови съдове, редица организации заявиха, че новият закон може да наруши принципите на Европейския съюз за свободното движение на стоки.
Организацията Pack2Go със седалище в Брюксел в Европа, която представлява интересите на европейските производители на опаковки, възнамерява да се бори срещу новия закон и се надява, че практиката няма да се разпространи и в други страни от континента.
Призоваваме Европейската комисия да предприеме съдебни действия срещу Франция, каза генералният секретар на Pack2go в Европа Имона Бейтс пред агенция Associated Press.
Според нея няма доказателства, че изделията от биоразградими материали са по-екосъобразни от пластмасата. Забраната за използване на пластмасови прибори провокира влошаване на ситуацията, тъй като хората могат да изтълкуват неправилно степента на разграждане на опаковъчните материали. В резултат на това те ще оставят след себе си боклуци в селските райони или в гората, само защото разчитат опаковката да се разлагат по естествен път. Тогава отпадъците ще се увеличат, заяви Бейтс.
Преди известно време доклад на Държавния департамент на САЩ информира, че ако проблемът с пластмасовите отпадъци не бъде решен до 2050 г. в световните океани ще има повече пластмаса, отколкото риба.