София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Франция ще засели 3000 африкански бежанци

Първата група от Чад пристигна в страната

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Група африкански бежанци пристигна във Франция по програма  за директно заселване в Европа на особено уязвимите, предаде Асошиейтед прес. Служител на вътрешното министерство на страната съобщи, че 19 суданци, между които 11 деца, са доведени от лагер в Чад. Те ще бъдат настанени в манастир в Източна Франция. Служителят съобщи, че втора група от 25 бежанци от Нигер се очаква във Франция утре.

Програмата беше приета през август на среща на високо равнище в Париж с участието на Чад, Нигер и Либия и четири европейски страни. Тя е създадена с идеята, че избраните бежанци няма да поемат по опасния път през Средиземно море в стремежа си да се доберат незаконно до Европа.

Франция пое ангажимент да приеме 3000 бежанци от Нигер и Чад за две години, 10 хиляди бежанци ще бъдат заселени в други страни.