София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Франсоа Фийон е кандидатът на десницата за президент на Франция

Той спечели убедително първичните избори

7 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Франсоа Фийон спечели първичните избори на десницата за президент на Франция. Бившият премиер събра две трети от гласовете на балотаж и се наложи категорично над опонента си Ален Жупе.

„Победата ми е значима, защото е основана на убеждения. Бях на път три години, слушайки французите, с моя апел и с моите ценности. Усещах нарастващата вълна, която помете всички сценарии. Моят подход бе разбран. Франция няма да се примири с неуспехите си. Франция иска истината, иска действия“, каза Франсоа Фийон пред свои привърженици, каза той.

Според социолозите кандидатът на десницата е сигурен участник в балотажа на президентските избори, които са насрочени за май 2017 година и е по-вероятно да стане следващият президент на Франция.

Лидерката на Националния фронт на Франция Марин льо Пен засега води в проучванията главна заради спадащата популярност на президента социалист Франсоа Оланд, но се очаква избирателите на Социалистическата партия на втория тур да гласуват срещу нея и да подкрепят Фийон.

Президентът Оланд все още не е обявил дали ще се кандидатира за нов мандат. Ако той се откаже, основен кандидат на левицата ще бъде премиерът Мануел Валс. Социалистическата партия е насрочила първичните си избори за определяне на кандидата за президент за януари.