Гледай
на живо

Франсоа Фийон е кандидатът на десницата за президент на Франция

Той спечели убедително първичните избори

Франсоа Фийон спечели първичните избори на десницата за президент на Франция. Бившият премиер събра две трети от гласовете на балотаж и се наложи категорично над опонента си Ален Жупе.

„Победата ми е значима, защото е основана на убеждения. Бях на път три години, слушайки французите, с моя апел и с моите ценности. Усещах нарастващата вълна, която помете всички сценарии. Моят подход бе разбран. Франция няма да се примири с неуспехите си. Франция иска истината, иска действия“, каза Франсоа Фийон пред свои привърженици, каза той.

Според социолозите кандидатът на десницата е сигурен участник в балотажа на президентските избори, които са насрочени за май 2017 година и е по-вероятно да стане следващият президент на Франция.

Лидерката на Националния фронт на Франция Марин льо Пен засега води в проучванията главна заради спадащата популярност на президента социалист Франсоа Оланд, но се очаква избирателите на Социалистическата партия на втория тур да гласуват срещу нея и да подкрепят Фийон.

Президентът Оланд все още не е обявил дали ще се кандидатира за нов мандат. Ако той се откаже, основен кандидат на левицата ще бъде премиерът Мануел Валс. Социалистическата партия е насрочила първичните си избори за определяне на кандидата за президент за януари.