София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Франсоа Фийон остава в президентската надпревара

Президентските избори във Франция ще се проведат в два кръга на 23 април и 7 май

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Кандидатът за президент на Франция Франсоа Фийон, бивш премиер на страната, потвърди, че е решил да остане в президентската надпревара до края, въпреки натиска във връзка със скандала около жена си, информира вестник „Журнал де Диманш”.
Според Фийон отстраняването на кандидатурата му ще доведе до това, че обществото ще загуби надежден кандидат. Бившият министър-председател смята, че в този случай в страната ще се случи кризисен режим.
До решението да остана в надпреварата, въпреки натиска, който ми беше наложен, се стигна, след като прецених добре ситуацията. Аз не съм чешит, заяви Фийон в интервю. Той добави, че е привел в порядък своите мисли и стратегията си. Фийон разкритикува бившия министър на икономиката Еманюел Макрон.
Погрешно е да се каже, че той няма програма. Той крие своите цели, но в крайна сметка ще се върне към това, което е – кандидат от левицата с програма, която ще е продължение на предишните пет години, коментира Фийон.
Според френското издание, позоваващо се на източници в националната финансова прокуратура, делото срещу съпрузите Фийон вероятно ще приключи с обвинение и търсене на отговорност, като дори най-приближените до бившия премиер изключват възможността от прекратяването му.
Скандалът около съпругата на бившия премиер Пенелопе Фийон избухна след публикация в сатиричен вестник, в която се посочва, че тя е получавала заплата в продължение на осем години като асистент на депутата Франсоа Фийон. Вестникът се позовава на форми на плащане, според които Пенелопе е получавала парите между 1998 и 2002 г. от средствата, предназначени за изплащане на парламентарна служба.
Разследването по отношение на съпрузите Фийон започна на 25 януари. Самият Фийон отрече съобщенията в медиите. Президентските избори във Франция ще се проведат в два кръга на 23 април и 7 май.