София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Франспрес“: 22 % от ромите в България са неграмотни

130 000 деца в България не ходят на училище

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Около 22 на сто от ромите са неграмотни, а само 9 процента имат средно образование, въпреки че то е задължително, показа неотдавнашно изследване. Мнозина дори не говорят български. Това се казва в репортаж на „Франспрес“, посветен на усилията на българските власти да приобщят циганите към образователната система.

Цитиран е министърът на образованието Красимир Вълчев, който изнася данни, че около 130 000 деца не ходят на училище.

Според авторите на репортажа една от основните причини за отпадането на ученици е бедността и необходимостта част от децата да работят или да се грижат за други деца в семейството.

Миналата година непълнолетни майки са родили около 6000 бебета – един от най-високите показатели в ЕС, пише още в публикацията.

Отбелязано е, че по време на кампанията за връщане в училище са посетени около 150 000 домове, но социалните работници са успели да върнат в класните стаи едва около 12 000 деца.

В много от случаите се оказва, че децата са в чужбина заедно с родителите, допълват авторите.