София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Френската полиция осуети опит за терористична атака

Цели терористите са били Айфеловата кула и катедралата Нотр Дам

7 годиниПолитика 12 Боряна Райчева

Три жени са били арестувани по подозрение в подготовка на експлозия в катедралата Нотр Дам и в Айфеловата кула, информира "Журнал дьо Диманш", позовавайки се на източник от разследващите органи.
По информация на изданието намерението на жените е било да подкопаят кола бомба под кулата, е признала една от задържаните, 29-годишната Орнела Гилигман. Показанията й, подчерта източникът на вестника, ще бъдат сравнени с информацията, докладвана от другите две задържани лица, на първо място – Инеса Мадани.
Източникът признава, че Гилигман е дала доста разнообразна информация по време на разпитаи често е променияла показанията си.
Жените са възнамерявали на 4 септември да взривят катедралата "Нотр Дам" с кола, пълна с газови бутилки. Изплашил ги е минувач, когото са сметнали за полицай в цивилни дрехи, оставили са колата и са избягали.
На 8 септември жените са били задържани по време на специална операция в парижкото предградие Биси-Сейнт-Антоние. Една от тях, 19-годишният Инеса Мадани, е нападнала полицаите, наранила е един от тях с нож и се е опитала да избяга, но е бил ранена от силите за сигурност и е задържана. Мадани и Гилигман са регистрирани в базите данни на френските тайни служби като хора, склонни към практикуване на радикални форми на исляма.