Гледай
на живо

Футболна легенда стана президент на Либерия

Джордж Уеа печели изборите от втори опит

Носителят на наградата "Златната топка" за най-добър футболист на Европа през 1995 г. - Джордж Уеа, бе избран за президент на Либерия. Изборите се състояха във вторник. Според международните наблюдатели гласуването е преминало гладко, независимо от късното му начало в някои окръзи. За вота са се регистрилали над 2.1 млн. души, които са предпочели 51-годишния Уеа пред другия оснавен кандидат - настоящия вицепрезидент на Либерия Джозеф Боакаи.
На президентския пост бившият футболист ще смени Нобеловата лауреатка за мир през 2011 г. Елън Джонсън Сърлийф, която изкара два 6-годишни мандата. През 2005 г. Джордж Уеа пак се кандидатира за президент, но тогава остана втори в гласуването, след Сърлийф.
Професионалната футболна кариера на Уеа бе в периода 1985-2003 г. Той игра за "Монако", ПСЖ, "Олимпик" (Марсилия), "Челси", "Манчестър Сити" и "милан". Либериецът стана единствения лауреат на "Златната топка", чийто национален отбор никога не е играл на световно първенство. Той е бил шампион на Франция и Италия (два пъти), печелил е три пъти Купата на Франция и веднъж на Англия. Беше най-добър играч в света в класацията на ФИФА за 1995 г. и три пъти е избиран за футболист №1 на Африка.
След приключване на футболната си кариера Джордж Уеа се впусна в хуманитарна и политическа дейност.