София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Г-20: Конфликтни срещи между усмихнати лица

Напрежение и противоречия между лидерите

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Със спорове и несъгласие започна срещата на лидерите от Г20 в Аржентина. Двете най-големи икономики на света - Съединените щати и Китай, са на ръба на търговска война. Европейските лидери не крият неодобрението си към политиката на Доналд  Тръмп "Америка на първо място".

Напрежение предизвиква и новата криза между Украйна и Русия. Доналд Тръмп обяви, че заради задържаните от руснаците украински моряци отменя срещата с руския си колега Владимир Путин. Малко по-късно обаче Кремъл настоя, че ще има неформален разговор между двамата, а самият Тръмп не беше толкова категоричен.

"Руснаците искат тази среща. Моментът за нея е удобен. По време на полета към Аржентина ще получа пълната информация точно какво е станало край Крим и на тази база ще реша", заяви Тръмп.

Германия вече обвини изцяло Русия за инцидента край Керченския пролив. Ангела Меркел каза, че ще повдигне въпроса пред Владимир Путин. Оказа се, че тя принудително пропуска началото на срещата на Г20 заради повреда в държавния Еърбъс, която я върна в Германия малко след излитането. Германският канцлер все пак пристигна в Буенос Айрес за срещата на върха на Г-20с около 12 часа закъснение с редовен полет на "Ибериа еърлайнс" от Мадрид.

С интерес се очаква и срещата между Тръмп и китайския президент Си Дзипин. Прогнозите обаче не са оптимистични. Засега не се вижда как Вашингтон и Пекин ще се разберат за правилата, по които да търгуват. Експерти предупреждават, че въведените от Тръмп мита за китайски стоки и наложените от китайците контра налози не са от полза за никого. Въпреки това Тръмп наскоро отново написа в Тwitter, че политиката му е успешна.

Срещата е белязана и от други противоречия. Френският президент Еманюел Макрон каза, че ако Бразилия наистина се оттегли от Парижкото споразумение за климата, както твърди новият бразилски президент, то Франция ще се оттегли от споразумението за търговия с южноамериканския търговски блок Меркосур.