София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Г-7: Русия да спре с дестабилизиращото поведение

Срещата на Седемте приключи със заключително комюнике

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

След срещата на високо равнище на лидерите на Г-7 в Канада бе прието окончателно комюнике, което отразява позицията на Г-7 по ключови въпроси от международната програма. По-специално, Г-7 призова Русия да спре с "дестабилизиращото поведение", да откаже да подкрепи сирийското правителство и да изпълни задълженията си по Минския договор. В същото време лидерите на страните от Г7 отбелязаха, че ще продължат да работят с Москва в областите, където отговаря на техните интереси. Всъщност документът беше приет от само шест държави: президентът на Съединените щати Доналд Тръмп, който напусна срещата на върха предсрочно, отказа да подпише окончателното комюнике. Американският лидер обясни това решение с "фалшиви изявления" на канадския премиер Джъсти Трюдо на последната пресконференция.

Съгласието на страните по комюникето бе обявено от Трюдо на пресконференция. Според него един от резултатите от срещата на върха беше постигането на споразумение за създаването на механизъм за бърз отговор на действията на "враждебните държави".

"Ние се ангажирахме да предприемаме конкретни действия за защита на нашите демократични системи от чуждестранни заплахи и да провеждаме координирани действия за идентифициране на онези, които ще ни навредят", каза Трюдо.

Лидерите на Г-7 призоваха Русия да "спре дестабилизиращото си поведение, за да подкопава демократичните системи и да подкрепя сирийския режим". Освен това в текста на окончателното изявление седемте отново осъдиха нападението в Солсбъри за бившия офицер на ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия.

"Ние споделяме и сме съгласни с оценката на Обединеното кралство, че е много вероятно Русия да е отговорна за тази атака и че няма алтернативно обяснение", се казва в документа.

Г-7 също така повториха осъждането на "незаконното анексиране на Крим" и изразиха подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, като призоваха Москва да постигне пълно съответствие със задълженията съгласно Споразумението за Минск.

"Ако е необходимо, ние сме готови да предприемем допълнителни ограничителни мерки за увеличаване на разходите за Русия", се казва в комюникето.

В същото време лидерите на "Групата на седемте“ посочват, че те ще продължат да работят с Москва в рамките на уреждането на регионалните кризи и глобални предизвикателства ", когато това е в интерес на  Г-7.

На свой ред руският президент Владимир Путин коментира срещата на Г-7 по време на  срещата на ШОС в Китай.  Той призова да не се надценяват възможните разногласия в рамките на Г-7. "Това е обичайна практика, трябва да се отнасяте към нея спокойно и без никаква ирония", каза Путин.  

В същото време руският държавен глава призова страните от "седемте" да водят "креативен разговор" и да развиват истинско сътрудничество, в коментар на обвиненията на Г-7, че Русия може да има участие в отравянето на Скрипал.