София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Г.АТАНАСОВ: БОРИСОВ Е СЪВРЕМЕННИЯТ ТОДОР ЖИВКОВ

ЖУРНАЛИСТЪТ ЗА ПОЛИТИЧЕСКАТА СЦЕНА И АКТЬОРИТЕ В НЕЯ

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Журналистът и анализатор Георги Атанасов коментира политическата обстановка в страната в предаването на Николай Колев „Делници“ по Евроком.
Той сподели своята не особено позитивна гледна точка към настоящото положение на политическата сцена на България. Атанасов определи партиите като преходни и подвластни на Европейския съюз, който от своя страна се съобразява изцяло със САЩ.
На въпрос какво е неговото виждане за казуса Лютви Местан, журналистът заяви, че бившият лидер на ДПС е представител на чужди интереси, а с действията си е целил да върне своята партия в управлението.
Георги Атанасов коментира и молбата на премиера Бойко Борисов да бъдат прогонени таласъмите от парламента. По думите на анализатора, Борисов сам е вкарал „политическите таласъми“ от Реформаторския блок в правителството. Той определи управляващата коалиция като „псевдодесница“, а партия ГЕРБ като лош наследник на комунистическата партия. Според него организацията е „консуматорска, болшевистка, еднолична на Бойко Борисов и мощна от финансова гледна точка“, което я превръща в партия-държава, каквато беше БКП в близкото минало.
Атанасов е на мнение, че Ахмед Доган е привлякал вниманието със своите разсъждения за Русия, защото само той се е осмелил да ги представи публично. В тази връзка той разкритикува родните политици, че не смеят да изразят и да защитят позиция относно Турция, която според него е посланик на „Ислямска държава“.
Атанасов характеризира Гърция като сходна на България в икономическо отношение.
Георги Атанасов коментира и друг ключов фактор на политическата сцена в момента – Турция. Той я определи като буфер между Източна Европа и Близкия изток. По думите му тя е „галеното дете на НАТО“, което получава високи субсидии от САЩ.
България, от друга страна, според него винаги ще бъде смятана за социалистическа страна, която няма развитие.