София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Галиче си има нов кмет

От БСП ще искат касиране на вота

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

ГЕРБ спечелиха кметското място в Галиче. След преброяването на гласовете от вчерашния балотаж изборните резултати са в полза на Страхил Стоянов от ГЕРБ. Той е получил 27 гласа повече от представителяна БСП Веселин Тушинов.

66% е била избирателната активност, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина.

От БСП обаче заявиха, че ще искат касиране на вота в село Галиче. Според тях в изборния ден е имало множество нарушения.

В рамките на деня бяха наложени актове за административно нарушение на служителите от мобилната секция в Галиче, които бяха предоставили на трето лице празни бюлетини, за да гласуват хора с увреждания.

От БСП твърдят също, че изборни бюлетини са раздавани на хора, които не са гласоподаватели, които са гласували от името на други хора.

Причина за раздора още вчера стана и една врата в местното училище, през която, според БСП, влезнали много хора, които не били от селото, но все пак успели да гласуват.

„Не приемаме вота, няма как да го приемем, при положение че има дописвани хора от други населени места, прокуратурата е сезирана и ще се изисква записът да се види кой отключи задния вход на училището и тези лица бяха допуснати да гласуват”, каза Вселин Тушинов.

„Ние живеем в правова държава, след като БСП смятат, че е имало нарушения, да сезират институциите. Всичко мина честно, нормално и открито”, заяви победителят Страхил Стоянов.