София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Галъп“ : 3,15 за пътищата в България

Оценката е от изследване направено в началото на август

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Оценка 3,15 поставят българите за качеството на пътищата у нас. Това става ясно след проучване на „Галъп“, направено в началото на август, седмици преди трагедията край Своге.
 
38% от българите смятат, че пътищата у нас в последните няколко години стават по-лоши. 30% от анкетираните пък не намират промяна, 27% казват, че пътищата стават по-добри, а 5% не могат да преценят. Според социолозите това представя по-скоро негативна картина. Данните от изследването свидетелстват за за тревожна структура на масовото съзнание. Въпреки често наблюдавания негативизъм, който се проявява по време на такива анкети, ситуацията остава обезпокоителна. 
 
Социолози отбелязват, че отговорите са допълнително партийно оцветени. Привържениците на управляващата партия са по-благосклонни, докато сред симпатизантите на опозицията гражданските мнения са по-критични. Освен партийни фактори от значение са разликите от типа на населено място и възрастта на анкетираните. 
 
Различните части на страната имат и различаващо се качество на пътната мрежа. Според което хората с живеещи в малки населени места, получаващи ниски доходи са по-критични, не само по темата на изследването – пътищата, но и за политиките на институциите. Единствено в столицата се наблюдава равно разпределение на позитивните и негативните дялове.