София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

"Галъп":38% от българите съчувстват на Елена Йончева

Според 22% тя тенденциозно пречи на управляващите

пропускане
5 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

Общественото мнение е по-скоро в подкрепа на журналистката и депутат от БСП-Елена Йончева в създалия се политически казус около нея. Това сочат данните от независим телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, в който в периода 29-31 януари  са участвали 800 пълнолетни българи.
 
Около становището, че действията срещу Йончева са репресия срещу смел журналиста се обединяват 38% от анкетираните. 22% от запитаните пък смятат, че тя корумпирана жена, която тендензциозно пречи на управляващите.  17% не споделят нито едно от двете становища, а 18% признават, че не се интересуват. Останалите се колебаят.
 
Затова и в избора коя от двете основни политически сили в обществото губи от скандала, по-губещ в обществените очи изглежда по-скоро ГЕРБ – 22% избират тази опция, а 19% посочват  опцията „Йончева и БСП“. Дяловете са в близки стойности, но са показателни за посоката на обществените настроения, коментират от "Галъп".
 
Отвъд партийния сблъсък обаче, 51% намират, че и двете страни ще загубят в създалата се политическа ситуация. Останалите се колебаят.
 
На този фон 41% казват, че ако Йончева оглави листа на БСП за евроизборите, това всъщност ще увеличи шансовете на „червените“, 46% обаче са на обратното мнение, а останалите се колебаят. 
 
Високо е  и личното доверие към Йончева, гласувано и от хората -34%.
Високо остава и доверието към президента Румен Радев, като последната му остра реч с критики към управляващите събира 67% подкрепа, а едва 27% от запитаните са критични към остри тон на държавния глава.
 
Относно предстоящия евровот, 50% от респондентите не намират пряка връзка между него и съдбата на правителството. 43% обаче смятат, че евроизборите всъщност ще играят ролята на допитване или своеобразен референдум за съдбата на правителството и ГЕРБ. Останалите се колебаят.