Гледай
на живо

„Галъп“: Разликата между ГЕРБ и БСП се топи

За партия на Слави Трифонов биха гласували около 12 % от избирателите

Изследване на „Галъп интернешенъл“ показва свиване на дистанцията между ГЕРБ и БСП. Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 20,3 % от избирателите, а за БСП – 18,4. Обединените патриоти биха получили 10,1, ДПС - 6,3, партия на Веселин Марешки - 5,2, а за РБ - 3,3 %.

Според социолозите от „Галъп“ тези формации биха минали бариерата от 4 % за влизане в Народното събрание.

ДСБ и АБВ имат по 1,4%. 1,2% е очакваната подкрепа и за БДЦ. Близки около процент са стойностите и за „Движение 21“. Под процент, но с видими дялове остават, ДОСТ, „Зелените“, „Глас народен“ и др. За други партии биха гласували 3,4%, а 4,8% биха гласували с „Не подкрепям никого“. 21,7% твърдят, че няма да гласуват.

Експериментално тестване на потенциална партия на Слави Трифонов показва подкрепа от около 12 на сто от избирателите.

Експериментално тестване на потенциала на проект на Радан Кънев дава ориентировъчни нива от 1,5%. Потенциалът на проект на Христо Иванов към този момент е около 1%, сочат още данните от изследването.

Данните са от телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ сред 1007 пълнолетни българи между 19 и 21 декември. Изследването е независимо от външно финансиране. Данните показват моментното състояние и декларативните нагласи в неспокойно политическо време. Затова и няма как да са прогнози за изборния резултат. Данните са очевидно повлияни и от отминалите президентски избори. Въпросът е зададен с изреждане на съществуващи партии. Максималната грешка при 50%-ов ите дялове е ± 3%, уточняват от „Галъп“.