София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Гасенето на пожара в Кресненско продължава

Към огнеборците се включи и жандармерията

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Продължават усилията на огнеборците за цялостното овладяване на огъня, възникнал вчера в района на Кресненското дефиле,съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

От сутринта контролирано бяха пускани хора по къщите им в с. Ощава, а сега достъпът там изцяло е разрешен. Предстои същата организация за контролирано пускане и в с. Сенокос, като се надяваме до края на деня и там да успеем да пуснем хората да влизат в селото. Допълнително се е разразил пожар в района на с. Стара Кресна.

Пътната обстановка в района на Кресна, в посока Гърция - тунелът остава неосветен, заради наложилото се спиране на тока по далекопроводите. Преминаващите на път към ГКПП-Кулата трябва да шофират с повишено внимание, особено в тунела.

Над 530 души са ангажирани в борбата с огъня, в това число и доброволци от Пловдив. В района има и служители на жандармерията, които с високопроходими автомобили подопомагат обхода в труднодостъпните места в района на няколко села и сменят полицейските екипи на терен.

Няма проблем с чистотата на въздуха в района – нито на мястото край оперативния щаб, нито по местата, където има възобновени огнища.

Сутринта площта на пожара бе разделена на 4 големи сектора, съобщи директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов. В първия сектор Стара Кресна – Мечкул пожарогасителите са разпределени през 50 м и обстановката е под контрол. Контролирана е ситуацията и във втория сектор Мечкул – с. Самоков , там гасенето в периметър продължава ръчно.

В третия сектор Самоков -Ощава положението през тази нощ бе най-тежко, но вече е под контрол с изключение на участък от около 100 м, който е дълбоко в дере. Ако щабът реши херикоптерите и следобед да участват в гасенето, това ще е първата им цел, за да се прекъсне окончателно огъня в този сектор. Проблемен остава южният участък, където работят повече от 150 военни и горски служители, под ръководството на пожарникари.

Там са насочени допълнителни сили и средства, тъй като част от пожара се доближава до старото огнище, което горя преди около месец. Стотици къщи са спасени, за съжаление в три необитаеми къщи, за които не е сигнализирано навреме са изгорели покривите. Щетите са възстановими.

Най-много на терен са горските служители и пожарникарите, вкл. и служителите от Природен парк „Пирин“. Въпреки изключително тежките условия, няма загинали и пострадали граждани и служители на пожарната. Хората на терен работят вече повече 36 часа, сменят се поетапно, благодарение на мобилизацията на колегите от цяла Югозападна България и от други области в Южна България.
Очаква се пожарът да бъде овладян от три страни.

Главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов съобщи, че е осигурено засилено полицейско присъствие по основните пътни артерии в близост до огнищата. Целта е непрекъснато наблюдение и ако се збележи някъде задимяване на пътен участък , веднага да се предприемат мерки за предупреждаване и спиране или отклоняване на движението, за да се избегнат произшествия. Трасетата се наблюдават с оглед засиления трафик в петък, когато се засилва движението към Гърция и в населените места в областта. Жандармерията ще окаже помощ първо наместните жители, а през нощта, ако се наложи бързо придвижване в случай на поява на нови огнища, ще помага за извозване на населението с високопроходима техника.