София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гащи и мумии в парламента

Депутатите прекратиха избора на председател на Комисията по досиетата

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Грозни сцени се разиграха в Народното събрание при гласуването на предложението на ГЕРБ за прекратяване на процедурата по избор на нов председател на Комисията по досиетата. По-рано управляващата партия оттегли кандидатурата на Антон Тодоров, а той сутринта коментира, че е като мумия – не яде, не спи и винаги се връща.

Изказването му провокира Славчо Велков от БСП, който взе думата и каза, че България е пропуснала уникална възможност извънземно да оглави комисията, след което Антон Тодоров взе думата и репликира, че Велков не е антитерорист, а ако антитерористите го хванат, „ще го обичат през гащите“.

След разправии Тодоров беше отстранен от председателстващата заседанието Цвута Караянчева заради обиди към колеги и към държавния глава, когото той нарече „Грипена Радев“.

На свой ред Велков каза, че Тодоров е бил трудовак и е служил в Герман, където „без гащи ги“ и не довърши, а за капак накрая Спас Гърневски от ГЕРБ прочете две свои стихотворения, посветени на БКП.

На финала депутатите все пак приеха решение, с което процедурата за избор на председател на Комисията по досиетата се прекратява.