София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Газпром“ иска смяна на входа за България

Руският газов гигант предлага – нови цени на две години

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Входната точка на природния газ за България да се промени. Това е едно от предложенията, внесено от „Газпром“ по делото за злоупотреба с господстващо положение, което Европейската комисия води срещу руския газов гигант. Информацията съобщи служебният министър на енергетиката Николай Павлов.

Той обясни, че по темата има много неясноти, включително за механизмите за промяна на цената на газа. Също така не е посочено, ако се смени граничната точка, откъде ще получаваме газ – дали от север, дали от юг, както и какви ще бъдат транзитните такси. Според енергийният министър има реален шанс „Газпром“ да фаворизира търговци от Централна и Източна Европа.

Друг притеснителен момент е предложението на фирми от Унгария, Словакия и Полша, които искат да им се даде достъп до българския пазар. Причината е, че те не предлагат реципрочност. Ако тяхното предложение бъде одобрено, български енергийни компании няма да имат същата възможност – да продават суровина на тяхна територия.

Исканията на руската компания включват и преразглеждане на цените на газа на всеки две години, докато българската страна настоява това да се случва всяка година.