Гледай
на живо

"Газпром“ отпуска кредит за строежа на „Турски поток“

Саут стрийм транспорт ще получи 310 млн. евро

"Газпром“ отпуска кредит за строежа на „Турски поток“ Съветът на директорите на Газпром е одобрил предоставяне на кредит от 310 млн. евро на компанията Са... thumbnail text

Съветът на директорите на Газпром е одобрил предоставяне на кредит от 310 млн. евро на компанията Саут стрийм транспорт с падеж до 30 юни 2020 година, предаде ТАСС.

Парите ще бъдат използвани за построяване на газопровода "Турски поток".
Проектът бе представен от Русия през декември 2014 г. като замяна на "Южен поток".

Първоначално се планираше морският участък на съоръжението да има четири линии с мощност по 15,75 млрд. куб м всяка. Преговорите обаче бяха спрени, включително и заради кризата в руско-турските отношения. След преговори между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган през август в Санкт Петербург бе решено работата по проекта да бъде възобновена.

По проект газопроводът ще минава по дъното на Черно море до европейската част на Турция и границата с Гърция. Дължината на морския участък ще бъде около 910 километра, а на сухопътния - 180 километра. Проектът е оценяван на 11,4 милиарда евро. Предполага се, че природният газ, доставян по първата тръба, ще бъде изцяло за задоволяване на нарастващите потребности на турския пазар.