София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ГДБОП задържа антимафиот-събирал "Такса спокойствие"

Той е част от разбитата престъпна гарупа в икономическа полиция

5 годиниКрими 7 Боряна Райчева

Антимафиот от ГДБОП е задържан при акция на Специализираната прокуратура по обвинение за участие в престъпна банда.

Той е бивш служител на IV РУ-София, където преди месец беше разбита група от униформени на сектор „Икономическа полиция”, събиращи „Такса спокойствие”. Прокуратурата е повдигнала обвинения към четирима от петимата задържани. Три от лицата в момента са с мярка „Задържане под стража”, един е с „Парична гаранция” заради влошено здравословно състояние.

Гешев каза още, че не е имало твърда тарифа за „Такса спокойствие”, а е зависело от дейността и оборота на търговския обект.

„Обвинението е за участие в тази престъпна група и лично укривателство. Става въпрос, че са известни случаи, в които служителят на МВР е предупреждавал собственици на магазини за предстоящи проверки, касаещи продажба на стоки ментета. Доказани са няколко такива случая. Тази дейност е осъществявана, докато служителят е бил в IV РУ- София”, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев и допълни, че в момента мъжът работи в ГДБОП.

Ръководителят на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов допълни, че няма конкретна причина служителят да е напуснал IV РУ-София.

ОДМВР-Русе започва проверка по случая, изнесен в чуждестранни медии, че българин обучава и продава кучета за боеве. Иванов посочи, че въпросното лице не е криминално проявено и до момента не е попадало в полезрението на полицията.