София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ген. Кирчо Киров получи 15-годишна присъда

Съдът даде по-тежко наказание на бившия директор на разузнаването

6 годиниПравосъдие 5 Боряна Райчева

Софийският военен съд постанови втора, още по-тежка присъда - от 15 г. затвор, за бившия директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров. Обвинителният акт беше внесен в съда през януари 2017 г. от Софийската военно-окръжна прокуратура, съобщиха от държавното обвинение.

На 19 април 2012 г. е ген. Кирчо Киров бе уволнен от министър-председателя Бойко Борисов поради съмнения за злоупотреби със средства на Националната разузнавателна служба. Той бе даден на съд за присвояване на около 5 милиона лева. Обвинен е, че в периода от 2007 г. до 2011 г., като директор на НРС, в съучастие със свой подчинен началник, е присвоил от бюджета на службата валута-евро и щатски долари в особено големи размери.

На първа инстанция е определен за виновен и осъден на 10 години затвор. След обжалване през Военно-апелативния съд, присъдата му е потвърдена. Върховният касационен съд  върна процеса за ново разглеждане, поради допуснати процесуални нарушения.

Взимайки предвид всички доказателства, събрани от военните следователи и прокурори в досъдебното производство и установените в съдебното заседание по време на съдебното следствие, Софийският военен съд обяви длъжностното присвояване като особено тежък случай и наложи на ген. Киров 15 години лишаване от свобода и конфискация на половината от притежаваното имущество.

Димитър Лидарев,  полковник от резерва и бивш служител на НРС, който е съучастник на Киров, съдът наложи условна присъда от 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок. Лидарев е изготвял фалшивите документи за теглене и отчитане на сумите и е получавал парите от касата на службата по нареждане на ген. Кирчо Киров.