София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Генетичен тест намалява риска от рак на гърдата

Генът BRCA беше кръстен "генът на Анджелина Джоли"

6 годиниЗдраве 10 Боряна Райчева

Генетичният тест, който информира жените за вероятността да развият рак на гърдата, скоро ще може да бъде използван при високорискови групи. Изследователите от Манчестър, които са създали теста заявиха, че могат да намалят броя на жените, които се оперират, за да отстранят гърдите си, като предвидят риска им.

Тестът, върху кръв или слюнка, разглежда 18 генетични варианта, за които е известно, че оказват влияние върху шансовете за рак на гърдата.

Благотворителни организации, които се занимават с рак, заявиха, че това ще има реално въздействие върху жените и ще доведе до по-малко диагностицирани с болестта.

Тестът за единичен нуклеотиден полиморфизъм ще бъде първоначално наличен за пациенти, които се изследват в болниците "St Mary " и "Wythenshawe" в Манчестър за BRCA 1 и 2 генни мутации с фамилна анамнеза за рак на гърдата.

BRCA бе наречен "генът на Анджелина Джоли", след като актрисата разкри, че се е оперирала, след като е научила, че има до 87% шанс да развие рак на гърдата. Това е цифрата, определена за всички жени с BRCA генна мутация, но всъщност рискът от рак е много по-сложен от това и е различен за всеки човек.

Професор Гарет Еванс, който е ръководил изследването на теста в Manchester University Foundation Trust , казва, че жените с мутация на BRCA имат риск от рак на гърдата някъде между 30% и 90%.

Да бъдеш в състояние да намалиш индивидуалния риск на жената ще означава, че те са по-добре информирани дали да се подлагат на мастектомия или не, казва той.
Чрез комбиниране на резултатите от теста с информация за плътността на гърдата, възрастта, на която жената има деца или достига пубертет, жените получават процентно изменение на развиващия се рак на гърдата през следващите 10 години и през целия им живот.