София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гените на дълголетниците ги защитават от болести

Стареенето е хронично възпаление, смята специалист по дълголетие

7 годиниЛюбопитно 5 Боряна Райчева

Международна конференция на тема “Генетика на стареенето и дълголетието” се проведе преди дни в руския черноморски курортен град Сочи. Там се събраха над 200 учени от 31 страни, съобщи zdrave.to. Много от тях споделиха своите теории и информации по темата. Според специалистът по дълголетие проф. Клаудио Франчески, повечето дълголетници са успели да избегнат болестите на стареенето: диабет, сърдечносъдови заболявания, деменция.

Сега изучаваме не само дълголетниците, но и супердълголетниците - тези, които са прехвърлили 110 години. Най-забележителното при тях е, разбира се, това, че живеят 30-40 години повече от останалите. И характерното при тях е, че са избегнали по някакъв начин болестите, свързани със стареенето. И дори да заболеят, това се случва с 20-30 години по-късно. Половината дълголетници са с добре работещи интелектуални функции, т.е. могат да живеят самостоятелно. И, разбира се, в по-голямата си част те са жени.“, разказа професорът. Той подчерта, че, „ако имате в рода си дълголетници, шансовете ви да доживеете до 100 години, значително се повишават”.
Той се застъпи за теорията си, че стареенето е хронично възпаление, за което е виновна имунната система и в този смисъл имунитетът трябва да се понижава.

В областта на научните изследвания за удължаване на живота се прави само една хилядна част от това, което би трябвало”, каза на свой ред руският учен Михаил Батин, който дълги години се занимава с финансиране, организация и търсене на пари за изследвания, насочени към борбата със стареенето. Умерените краткотрайни физически натоварвания удължават живота, обясни той.
Проф. Москалев пък припомня колко важен е сънят. “Когато спите, стволовите клетки излизат от своите ниши и започват да търсят увредените участъци от вашето тяло - къде какво е нужно да регенерират. Това се случва само по време на сън“.