София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Географската отдалеченост с Нова Зеландия е проблем за икономическите ни отношения

През 2016 г. двустранният стокообмен между двете страни е 13.3 млн. щ.д.

6 годиниИкономика 13 Боряна Райчева

Изнасяме за Нова Зеландия основно медни елементи, сирена и извара и слънчогледови семена. Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и новоназначения посланик на островната държава Н.Пр. Грегъри Андрюс.
Основен проблем за разгръщане на икономическите връзки между двете страни е географска отдалеченост, като през миналата година двустранният стокообмен достига 13.3 млн. щ.д., стана ясно по време на срещата. „Разглеждаме Нова Зеландия като важен партньор и съюзник в Азиатско-тихоокеанския регион, с когото споделяме общи ценности и имаме близки позиции по редица актуални въпроси“, подчерта зам.-министър Манолев. По думите му е позитивен знак, че България вече е приключила вътрешната правна процедура по утвърждаване на подписаното Споразумението за партньорство по въпросите на отношенията и сътрудничеството между Европейския съюз и Нова Зеландия. „Затова ще подкрепим и по-бързото започване на преговорите за сключване на другия важен стратегически документ между Общността и Нова Зеландия – споразумението за свободна търговия, което ще даде и нов тласък в икономическите ни отношения“, допълни Александър Манолев.
По време на срещата посланик Андрюс подчерта, че основен фокус във външноикономическата политика на Нова Зеландия ще бъдат многостранните отношения с ЕС, основата, за които трябва да даде споразумението за свободна търговия. Той допълни, че страната отдава важно значение на България в този процес като държава, с която има традиционно добри отношения и значителни перспективи за увеличаване на взаимния стокообмен. Двамата се договориха да се съсредоточи вниманието върху конкретни сектори, които имат потенциал за растеж като бе обсъдено, че сред тях внимание заслужават селското стопанство, храните и др.
През 2016 г. двустранният стокообмен между България и Нова Зеландия възлиза на 13.3 млн. щ.д., от които български износ е за 3.8 млн. щ.д. а вносът – 9.5 млн. щ.д. Според предварителните данни за периода януари-май 2017 г. взаимният стокообмен с Нова Зеландия възлиза на близо 6.3 млн. щ.д. Основните стоки в българския износ за страната през последните години са ламарини и листове от мед, храна за животни, сирена и извара, семена от слънчоглед, медикаменти, хлебарски и сладкарски изделия, като през 2014 и 2015 г. са изнесени и значителни количества царевица. От Нова Зеландия внасяме главно вълна, вина, както и меса от дребен рогат добитък.