София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Георге Иванов няма да гласува на референдума в Македония

Президентът на страната призова народа си да не позволява да го контролират

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът на Македония  Георге Иванов няма да гласува на предстоящия референдум на 30 септември за одобряване на Договора с Гърция и започването на преговори за присъединяване към ЕС и НАТО. Това съобщи самият той в чужбина по време на срещата си с македонската емиграция в Детройт, САЩ. 
 
„Аз вече гласувах. Гласувах преди 27 години, на 8 септември 1991 година. Аз бях един от онези, които дадоха своя глас за суверенна и независима Република Македония, със свое име и достойнство. Не отстъпвам от тази идея. Поради тази причина няма да гласувам на 30 септември. Когато станах президент се заклех, че ще спазвам Конституцията и законите на страната. Не отстъпвам от тази клетва. И поради тази причина няма да изляза да гласувам на 30 септември", каза още Иванов. 
 
Иванов отправи и призив към всички присъстващи македонци по време на срещата в Детройт „да не позволят някой друг да контролира тяхната съвест и национална гордост“. Държавният глава заяви още, че очаква, че сънародниците му ще вземат правилно и мъдро решение, гласувайки на този референдум.
 
Според политика, подписаното между Гърция и Македония споразумение не просто променя името на страната му, но и се опитва да отнеме част от македонския суверенитет. Той изтъкна още, че одобрението на сключения договор само по себе си не би доближило държавата му до така желаното членство в Европейския съюз и НАТО, ако не се проведат истински реформи, които да ес справят с корупцията и партийния клиентелизъм.
 
Припомняме, че преди десет дни в Скопие пристигна лично генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който обеща Република Македония да стане пълноправен член на Северноатлантическия пакт, ако страната ратифицира Договора с Гърция. Вчера и бившият генерален секретар на пакта Хавиер Солана призова македонците да гласуват със "за" на 30 септември. В тази посока бяха и изказванията на германският и австрийският канцлер, както и на френският президент Еманюуел Макрон. Американският президент Доналд Тръмп също подкрепи Договора, а вицепрезидентът Майкъл Пенс лично прие македонският премиер Зоран Заев в Белия дом преди три дни.