София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Георги Димитров: България не защитава добре своето малцинство в Украйна

Дипломатът посочи, че новият закон за образованието ограничава правата на българите там

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

България си замълча и законът за образованието, който ограничава ученето на родния език в Украйна, влезе в сила. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ Георги Димитров от Съюза на тракийските дружества.

Според него уверенията на президента на Украйна Петро Порошенко, дадени на президента Радев в Ню Йорк, че такъв закон няма да има, са лицемерие.

Димитров цитира на становище на депутата Антон Кисе, председател на Асоциацията на българите в Украйна, според което новият закон нарушава конституцията на страната и е дискримационен.

Тук има и грубо нарушаване на международните правни норми, каза дипломатът и посочи, че по новия закон изучаването на майчин език се ограничава до 4-и клас.

Според него българската реакция не е адекватна и е трябвало да има официален протест на ниво посланик.

Всички засегнати страни реагираха остро, каза Георги Димитров и посочи, че е имало протести от Полша, Молдова и Унгария, а румънският президент Клаус Йоханис дори е отменил свое посещение в Украйна.

Дипломатът добави, че Унгария е излязла с безпрецедентно остра декларация, в която се казва, че с тези свои действия Украйна трябва да забрави за европейската си интеграция.

Българското малцинство в Украйна е най-голямото българско малцинство в чужбина – официално са признати 250 000 души, а може би са много повече, каза още Георги Димитров. Той коментира, че България не може да остава равнодушна към посегателствата върху правата на тези българи.