София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Георги Ганев: Преходът свърши отдавна

Според икономиста начинът за повишаване на пенсиите е несправедлив

7 годиниИкономика 6 Боряна Райчева

Икономиката става ресор на националистите, отбраната – също, но изборът на министър на финансите вероятно означава, че няма да има проблеми с бюджета. Това коментира в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ икономистът от центъра за „Либерални стратегии“ Георги Ганев.

Според него може да се наложи известно прекрояване на бюджета заради актуализацията на пенсиите, но това няма да има сериозни отражения.

Ганев коментира, че предстоящото председателство на Съвета на ЕС може и да донесе икономически ползи, доколкото ще постави България във фокуса на вниманието.

Той каза още, че валутният борд засега би трябвало да остане и да отпадне при влизането в Еврозоната. Според него валутният борд не пречи на икономиката, а перспективата еврото да престане да съществува в момента е предимно академичен спор в момента.

Той коментира и предстоящото увеличение на пенсиите и каза, че въпросът не е колко ще бъде пенсията, а какво ще може да се купи с нея.

Икономистът смята за несправедливо да се увеличават само най-ниските пенсии, което според него ще повиши цените и така хората, които са се осигурявали редовно и в пълен размер, ще бъдат поставени в неравностойно положение.

По всички икономически критерии преходът отдавна е свършил, коментира още Георги Ганев.