София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Георги Марков: Демокрацията у нас тръгна с фалстарт още след 89-а

„В тогавашна Чехословакия, Унгария и Полша, комунистите паднаха от раз“

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Демокрацията у нас тръгна с фалстарт още след 89-а, коментира бившият конституционен съдия Георги Марков.

Още в 90-та година в тогавашна Чехословакия, Унгария и Полша, комунистите паднаха от раз. Форумите на Чехословакия на Хавел, в Унгария на Антел и „Солидарност“ в Полша взеха абсолютно мнозинство, а при нас се получи точно обратното, абсолютно мнозинство на социалистите, допълни той.

Депутати като Петър Дертлиев, тогава съветвали да не се бърза, припомни Марков. Никой не попречи на тогавашната социалистическа партия, която спечели с абсолютно мнозинство, да прави реформи. Те направиха апокалипсис, допълни бившият конституционен съдия.

Възрастните все още помнят, а по-младите не знаят, че хората се редяха на километрични опашки за храна и припадаха, докато чакаха. Нямаше памук, нямаше аспирин, нямаше бензин.

Тогава сините дойдоха на власт, припомни Марков и въпреки грешките, които по думите му направил Иван Костов, те все пак вдигнали България на крака.

Връщайки се обратно към политическия живот в наши дни, Марков коментира, че въвеждането на задължително гласуване е „крайна дивотия“ и тежко нарушаване на Конституцията. Той е привърженик на мажоритарната система на гласуване, в съотношение 50/50 и даде пример с Унгария, където повече от 50% от депутатите се избират мажоритарно след реформа, направена от премиерът Виктор Орбан.

Стабилното мнозинство дава възможност за правене на реформи, коментира Георги Марков. Той коментира, че инфлацията в Унгария към момента е най-ниска от последните години насам, безработицата е намалена, а държавата е една от малкото в ЕС, които въведоха мерки, за да се защити от мигрантския поток.