София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Георгиева: Напускането ми на ЕК няма връзка с кампанията за ООН

„Предложението на Световната банка е добре не само за мен, а и за Европа”

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Напускането ми на ЕК няма никаква връзка с кампанията за генерален секретар на ООН, заяви еврокомисарят в оставка Кристалина Георгиева в предаването „Неделя 150” по БНР. По думите й кампанията за ООН участието й в нея е резултат на това, че няколко източноевропейски страни са се обърнали към нашия премиер с молба да опита като последен шанс и Източна Европа да получи тази позиция. Според Георгиева постъпката на премиера е била правилна.

„Правилно беше и моето решение. Аз нямам никакво съжаление за това, че опитахме”, подчерта Георгиева. Тя добави, че винаги е имала отлични отношения с българското правителство.

„С премиера Борисов си говорихме преди да взема това решение така, както сме говорили досега. Резултатите се виждат, особено по усвояване на еврофондовете в България”, добави Георгиева.

По думите ѝ в бъдеще ще се намерят възможности това, което прави в Световната банка, да намери отношение и към България. На въпрос дали е разочарована от нещо е Европейската комисия и изпитва ли неудовлетворение от сегашната си работа Георгиева заяви: „категорично не” и добави, че е много благодарна и на Жан Клод Юнкер, че ѝ е доверил един от най-важните ресори в ЕК.

„Това, което ми предлага Световната банка, е възможност веднъж в живота и е добре не само за мен, а и за Европа”, коментира Георгиева. По думите й в дискусията в Съвета на директорите на Световната банка, представителите на Европа са били изключително доволни, че има шанс европеец да заеме позицията на изпълнителен директор.

"Много съжалявам, че трябва да напусна, но това е решението, което е добре за мен, добре за Европа, добре и за България”, заяви Георгиева.