София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГЕРБ и БСП продължават да се карат за НДК и „Грипен“-ите

Цветанов намеква, че F-16 е по-подходящ

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

ГЕРБ и БСП продължават да си разменят остри реплики заради парите за ремонта на НДК и купуването на нови изтребители за армията. Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че управляващите не се притесняват от анкетната комисия за НДК, но ако БСП е работила по начина, приписван от Корнелия Нинова на ГЕРБ, то правителството на Бойко Борисов е осигурило икономически растеж и подем.

Цветанов на свой ред посочи, че анкетната комисия за бойните самолети иска да установи кога е взето решението за отстраняване на един от участниците в процедурата по договаряне на доставката на изтребителите и дали това е свързано с изборите на 26 март.

Той добави, че когато се харчат милиард и половина пари на данъкоплатците трябва да има прозрачност.

Според Цветанов шведските изтребители „Грипен“, които служебният кабинет на Огнян Герджиков препоръча да бъдат купени, са на въоръжение само в две армии от НАТО, докато американските F-16 – в 11.

Депутатът от БСП Александър Симов пък каза, че има пример за корупция в НДК, а комисията за изтребителите има за цел да уязви президента Румен Радев.

„Ако от НДК са изчезнали толкова много пари, то за какво председателство говорим изобщо”, коментира Симов.