София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГЕРБ и БСП във война за българското Черноморие

БСП обвини властта в злоупотреба с конкурсите за концесии

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Правителството раздава с предрешени конкурси в последния момент атрактивни плажове на фирми, близки до властта. Такова обвинение отправи депутатът Атанас Зафиров към ГЕРБ на извънреден брифинг на социалистите.
По думите на представителя на Социалистическата партия управляващите с продължаваща настойчивост решават по нерегламентиран начин съдбата на българското Черноморие.
По думите му това се прави с идеята част от паричния поток да бъде върнат и вкаран под някаква форма в кампанията за предсрочните парламентарни избори.
За сгрешени формули в стартовия пакет, приет от Министерския съвет, сигнализира още Зафиров.
По думите му седмица след започването на процедурата участниците в нея са получили по мейл документ, които трябвало да сменят. По този начин на практика заложеният срок от 30 дневен става 11 дни.
Към днешна дата не се знае какъв е съставът на комисиите, които оценяват офертите, посочи още депутатът.
Министър Николина Ангелкова от своя страна отвърна с контраатака, коментирайки обвиненията на опозицията:
34 договора на плажове, отдадени на концесии, са изтекли и, за да се гарантира нормалното протичане на летния сезон през тази година, е важно да се намерят стопани за тях, коментира Ангелкова.
Освен това голяма част от процедурите по концесиите щели да бъдат довършвани в мандата на служебния кабинет.
Процедурите за концесии и наем на морски плажове се провеждат, за да се гарантира безпроблемното протичане на Лято‘2017, както и да се обезпечат договорените ръстове с големите чуждестранни туроператори. Всички изисквания за провеждането на тези процедури са описани в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и Закона за концесиите и стриктно се спазват от назначените комисии, категорична е министърката на туризма в оставка.