София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГЕРБ и патриотите почти се разбраха за правителство

Имало почти пълно съвпадение на приоритетите

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че условието му за управленска коалиция с Обединените патриоти е те да влязат в правителството. „Единственото ми изискване към тях е да влязат реално с участие в кабинета. Само подкрепа и отново само ГЕРБ да излезе да носи цялата тежест за държавата го правихме“, каза Борисов след среща с лидерите на патриотите Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов.

Срещата се проведе в Народното събрание.

Всички участници в нея бяха категорични, че разговори за министерски постове не са водени с изключение на този на министър-председателя. По-рано Владислав Горанов заяви, че Борисов ще е премиер и това няма да бъде обсъждано.

Лидерът на ГЕРБ коментира още, че двете формации имат 122 депутати, което е напълно достатъчно за мнозинство и че би искал всяка от партиите в Обединени патриоти да подпише коалционното споразумение, за да стане като с Реформаторския блок в предходното Народно събрание, когато част от партиите се обявиха за опозиция.

Борисов допълни, че подкрепа ще бъде търсена и от други партии, но не уточни от кои.

„През следващите няколко дни експертите в двете партии ще работят по предизборните програми, така че да съставят една обща управленска програма. Говорехме за политики в предизборните програми. Политики в следващия управленски мандат, където имаме почти пълно покриване на приоритетите за развитие на страната”, каза от своя страна Делян Добрев, който също взе участие в преговорите.

„Смело мога да кажа, че конструктивно започнаха преговорите, с едно доброжелателно намерение да се получи стабилно правителство, което да може да изкара мандата си докрай, за да осигурим стабилността, от която България има нужда”, коментира пък лидерът на „Атака“ Волен Сидеров.