София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ГЕРБ и реформаторите събрали мнозинство за правителство

Окончателното решение е оставено за вторник

7 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Има ясно мнозинство за правителство в този парламент. Това каза след срещата между ГЕРБ и Реформаторския блок заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

От ГЕРБ на срещата освен Цветанов присъстваха  финансовият министър в оставка Владислав Горанов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, народният представител Делян Добрев.

От реформаторите дойдоха председателката на ДБГ Меглена Кунева, Петър Москов, лидерът на СДС Божидар Лукарски, председателят на БЗНС Николай Ненчев и председателят на парламентарната група на блока Найден Зеленогорски.

„Има много ясно изразено парламентарно мнозинство. Търсим пресечните точки, около които да се обединим и това е времето, в което ще работим предстоящите няколко часа", заяви Цветанов.

Той допълни, че ГЕРБ може да участва със свои кадри в кабинета, но министър-председателят ще бъде излъчен от реформаторите.

От своя страна Найден Зеленогорски коментира, че първо трябва да бъде ясна програмата и сроковете и едва тогава ще може да се говори за персонален състав на кабинета.

Той повтори позицията на реформаторите, че чиста мажоритарна система за избор на депутати би нанесла огромни злини на българската демокрация.