София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГЕРБ иска ДАНС да провери Президентството

Депутатите сезират Сотир Цацаров за нарушения при достъп до информация

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева


Депутати от ГЕРБ са сезирали главния прокурор Сотир Цацаров, Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Държавната комисия по сигурността на информацията за евентуални нарушения на Закона за класифицирана информация в президентството. Поводът е секретна шифрограма от посолството на България във Вашингтон, чийто получател е началникът на кабинета на президента Румен Радев - Иво Христов, който няма допуск до класифицирана информация.

"Това навежда на много сериозни притеснения дали в администрацията на президента се спазва Законът за класифицирана информация", обяви в парламента днес депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров. Той попита дали човек като Иво Христов, който е отказвал да се подложи на процедура за допуск, е чел секретен документ и дали може да се предположи, че е изтекла класифицирана информация.

От думите на Тодоров се разбра, че секретната шифрограма е от 26 февруари т.г., когато страната ни е управлявана от служебното правителство "Герджиков" и се отнася за проведени разговори на посланика Тихомир Стойчев с представители на корпорацията, производител на изтребители F-16.

"Или има пробив в сигурността на информацията в президентството, или имаме един неинформиран президент, т.е. документите не са стигнали до него и е вземал решения на база на непълна информация. Това са двете хипотези", обяви депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев. По думите му човекът, който отговаря за сигурността на информацията в президентството, трябвало веднага да подаде оставка.