София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ГЕРБ иска финансови санкции за депутатите, които не са днес в пленарна зала

БСП ще продължат да не се регистрират

5 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

От ГЕРБ поискаха финансови санкции за депутатите, които не са днес в пленарна зала По време на обсъждането на първо четене на бюджета на Националната здравноосигурителна каса ГЕРБ поиска поименна проверка, при която се установи, че в залата има 129 народни представители.

След това беше прието предложение на Данаил Кирилов /ГЕРБ/ по отношение на народните представители, които не са участвали в настоящата поименна проверка, да не се прилага чл. 10 ал. 1, 3 и 5 от финансовите правила по бюджета на Народното събрание, т.е. да не им се признаят транспортните, квартирните и дневните разходи за днешния ден.

Въпреки санкциите, от БСП обявиха, че ще продължат да не се регистрират в началото на заседанието. "Нерегистрирането ни за кворум продължава така, както сме го обявили", коментира пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова. Няма как с нашите гласове и давайки кворум, да се приемат решения, с които не сме съгласни, например да се увеличават данъците на старите коли, на дрехите втора употреба, да не се увеличават социални плащания, добави тя.

Нинова посочи, че депутатите от БСП се издържат с остатъка от заплатите си, след като имотрежат частта за отсъствията. От партийната каса не им даваме никакви пари, заяви категорично тя. Още преди дни левицата се закани, че няма да се регистрира в зала, докато премиерът Валери Симеонов не подаде оставка.