София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГЕРБ иска промяна в Конституцията

Ще търсят подкрепата на БСП

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Промяна в Конституцията и махане на давността за приватизационните сделки за периода 1992-2017 г., това искат от ГЕРБ, стана ясно от пресконференция на управляващите.

“В член 31 ще бъде създадена нова алинея 8, която казва, че не се погасява по давност наказателно преследване и изпълнението на наказанието за тежки престъпления, извършени при или по повод на приватизацията в периода 1992-2017 г.”, разясни депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов. Той посочи, че няма да бъде създаван специален орган, извън тези в Конституцията - съд и прокуратура и, че не става въпрос за разваляне на приватизационни договори, а за наказания на виновните за неизгодни сделки лица.

“Ще предложим на всички парламентарни групи да подкрепят с подписите си изменения в Конституцията, свързани с проекта срещу давността за престъпления при приватизацията. Парадоксалното е, че може би ще разчитаме на подписа на участник в тази приватизация, а именно на лидера на БСП Корнелия Нинова”, заяви Десислава Атанасова.

Юридическият екип на управляващите е обмислял пет варианта, свързани с давността на престъпленията при приватизацията като сред тях са били и поправки в НК. В крайна сметка промените в Конституцията са най-правилното решение по думите на Кирилов и най-добрият начин да се види как е била разпределена огромно държавно и общинско имущество за споменатия период.

Подробно анализирахме всички правно относими факти и обстоятелства във връзка с възможността за промяна в Конституцията. Смятаме, че това е най-доброто решение“, заяви Кирилов. Според него, предлаганите промени в Конституцията ще дадат яснота за разпределението на огромното държавно и общинско имущество.

Промените ще бъдат внесени веднага след политическите консултации на ГЕРБ с другите групи. Необходими са подписите и подкрепата на ¼ от народните представители. Ще се търси максимална подкрепа. Ако БСП не ги подкрепи, ще се търси подкрепа на 2/3 от народните представители.